Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Företagsjuridik
Internetbank, app och BankID
Bedrägeri och säkerhet
Din verksamhet
Bli företagskund

Därför ska du gå med i a-kassan

Vi vet att knappt hälften av Sveriges småföretagare är med i a-kassan. Det kan visa sig vara en bra investering om du blir arbetslös. De 100 till 150 kronor i månaden som medlemskapet kostar utgör skillnaden mellan att som arbetslös leva på 510 kronor eller upp till 1 200 kronor per dag.  

Man at a company holding a folder looking in to the camera

Att vara med i a-kassan som företagare betyder att för en dryg hundralapp i månaden få en trygghetsförsäkring som täcker 80 procent av tidigare lön upp till 33 000 kronor i månaden. Det kan ge upp till 1 200 kronor om dagen om de skulle tappa sin försörjning. Det motsvarar en månadslön på 26 400 kronor före skatt eftersom man får 22 ersättningsdagar per månad vid arbetslöshet.

A-kassa kan vara en bra investering

Två tredjedelar av a-kassan finansieras via arbetsgivar- och egenavgifter, så alla företagare är redan med och betalar för skyddet. Därför kan de 100 till 150 kronorna per månad som det kostar att vara medlem i en a-kassa vara en bra investering.

Bara cirka 48 procent av småföretagarna under 65 år är medlemmar i en a-kassa*. Det ska jämföras med cirka 70 procent av samtliga sysselsatta. Det visar en analys från Swedbank och Sparbankerna som bygger på en undersökning från Sifo och specialbeställd statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

En förklaring till det låga intresset kan vara att företagare generellt sett har lägre förtroende för trygghetssystemen än vad anställda har. Ett annat skäl kan vara att det ställs hårdare krav på företagare än på anställda för att kunna ta del av arbetslöshetsförsäkringen. Företagare kan till exempel inte vara deltidsarbetslösa.

För att du som företagare ska ersättning måste du anmäla dig till arbetsförmedlingen, pausa din verksamhet helt eller lägga ner den.

Nu kan få rätt till ersättning i max 300 dagar (450 om du har små barn) och som mest få 1 200 kronor om dagen. Ersättningsnivån baseras på dina taxerade inkomster.

Vilken a-kassa ska jag välja?

Det finns idag 27 olika a-kassor i Sverige och många är öppna för företagare. På sverigesakassor.se finns alla kassorna representerade. Där kan du läs mer om reglerna som gäller för arbetslöshetsförsäkringen.

*Om vi utgår ifrån att svaren i undersökningen är representativa för Sveriges 495 000 företagare innebär det att cirka 200 000 företagare är med i en a-kassa. Denna summa ska jämföras med antalet företagare under 65 år (420 000). 200 000/420 000=0,48.

Tips från oss på banken

  • Gå med i en a-kassa. Försäkringen finansieras huvudsakligen via skattsedeln. De 100 till 150 kronor i månaden som medlemskapet kostar utgör skillnaden mellan att som arbetslös leva på 510 kronor eller upp till 1 200 kronor per dag.
  • Se över möjligheterna att spara ihop det belopp som en extra inkomstförsäkring skulle ge. Företagare har svårare än anställda att få användning för inkomstförsäkringen.

  • Om du ändå väljer att teckna en extra inkomstförsäkring måste villkoren för försäkringen studeras. Vad gäller vid avstängning? Hur många månader gäller försäkringen? Hur länge måste jag betala försäkringen innan arbetslösheten inträffar? Kan jag få försäkringen som en del av ett fackligt medlemskap som även kan ge andra fördelar?

Andra läste också:

  • Så tryggar du som företagare din pension

    Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men många vet inte hur pensionssystemet fungerar. Och den okunskapen riskerar att leda till att många företagare får små marginaler som pensionärer.

    Trygga din pension som företagare
  • Föräldrapeng för dig som är företagare – så funkar det!

    Är du egen företagare som ska få, eller har fått, barn? Grattis! Eftersom det där med föräldrapenning kan vara ganska svårt att sätta sig in i – speciellt när man är egen – har vi satt ihop en snabbguide.

    Nybliven förälder och egen företagare? Så funkar föräldrapengen