Hoppa till textinnehållet

Handla aktier i företaget

bild på börsskärm

Vill du placera en del av företagets upparbetade kapital på börsen? Det är enkelt att komma igång. Kontakta ditt kontor/rådgivare för att öppna en depå/värdepapperstjänst redan idag.

Handla aktier i företaget - så kommer du igång

 1. Registrera er LEI-kod

  LEI (Legal Entity Identifier) är en internationell identifieringskod som företag måste delge sin bank för att kunna handla finansiella instrument. Det köper ni via en extern leverantör och brukar genereras inom ett dygn. Det finns många leverantörer, kontrollera att den ni väljer är auktoriserad. (LEI-kod behövs inte om företaget handlar inom en kapitalförsäkring).

  Hitta utgivare och skaffa LEI-kod

  Registrera LEI-kod hos oss

 2. Öppna en depå/värdepapperstjänst eller en Kapitalförsäkring med depå

  När LEI-koden är registrerad kontaktar du som firmatecknare Kundcenter Företag, din rådgivare eller bankkontor för att öppna en depå/värdepapperstjänst.

  I aktiebolag är vinster och förluster på aktiehandel normalt inte kvittningsbara mot resultat i verksamheten (aktiefållan). Ett alternativ kan vara att teckna en Kapitalförsäkring med depå, vilket minimerar administration och kan vara skattemässigt fördelaktigt. Då behövs inte heller en LEI-kod.

  Beskattningen av värdepappershandel varierar beroende på företagsform. Fråga din rådgivare efter den bästa lösningen för ditt företag.

 3. Börja handla

  När ni har en depå/värdepapperstjänst är det bara att logga in och handla. Du hittar värdepapper under menyvalet värdepapper i nya versionen av internetbanken samt under ”spara och placera” i appen. 

  Portföljer och aktieanalys i Aktiellt

  Regulatorisk SFTR-information (pdf)

Handla aktier i företaget - kommer du igång

Det finns några saker av administrativ karaktär som du behöver tänka på.

 

 • Utöver att kontakta din rådgivare behöver företaget pga ett internationellt regelverk ha ett sk. LEI-nummer (detta kan undvikas genom att handla inom en kapitalförsäkring).
 • Läs mer om LEI här
 • Ett LEI-nr köps via extern leverantör och brukar genereras inom ett dygn. Det är viktigt att leverantören är auktoriserad, kontrollera detta här. Det finns många leverantörer och en snabb sökning ger flera alternativ

 

När ditt LEI-nr är klart kontaktar du din rådgivare eller ditt bankkontor för att öppna en depå/värdepapperstjänst. Sedan är det bara att logga in och handla. Du hittar färdiga portföljer och aktieanalys på Aktiellt.

 

 • Vill du slippa LEI-nr kontaktar du som firmatecknare Kundcenter Företag eller ditt bankkontor för att öppna en kapitalförsäkringsdepå (läs mer nedan) till ditt företag. 

 

En viktig sak att tänka på för dig med aktiebolag är att vinster och förluster på aktiehandel normalt inte är kvittningsbara mot resultat i verksamheten (aktiefållan). Ett alternativ kan vara att teckna en Kapitalförsäkring med depå, vilket minimerar administration och kan vara skattemässigt fördelaktigt.

 

Fråga din rådgivare efter den bästa lösningen för ditt företag eftersom beskattningen av värdepappershandel varierar beroende på företagsform. 

 

 

Så handlar du aktier i Börsskärmen - se en kort introduktion

Våra produkter

 • Aktier

  Aktier passar dig som vill ha möjlighet till högre avkastning samtidigt som du är medveten om den högre risk det innebär.

  Aktier
 • Ränteplaceringar

  Ränteplaceringar passar dig som vill placera med låg risk.

  Ränteplaceringar
 • Certifikat – Bull & Bear

  Passar dig som är aktiv och villig att ta risk för att ha en möjlighet att öka avkastningen i din placering.

  Certifikat – Bull & Bear
 • Optioner och terminer

  Optioner och terminer passar dig som vill öka avkastningen i din värdepappershandel och samtidigt är villig att ta en risk.

  Optioner och terminer
 • Warranter

  Med warranter tar du del av aktiers värdeförändring utan att köpa själva aktien.

  Warranter
 • Aktielån

  Ett aktielån innebär att aktieägaren lånar ut sina aktier till en bank som lånar ut aktierna till någon annan.

  Aktielån
 • ETF och börshandlade produkter

  ETF står för Exchange Traded Fund, en börshandlad fond. Vi erbjuder också warranter, certifikat och övriga börshandlade placeringar.

  ETF och börshandlade produkter

Mer information