Hoppa till huvudinnehåll

Island till Bollebygd – fisken som blev en familjehistoria

Grimsis

Dimman vilar över Bollebygd när vi kliver in hos Grimsis på Rinnavägen. Inne väntar kaffe och en isländsk småkaka. Tryggvi Óttarsson och Kristina Andersson träffades på Island på 90-talet. Han arbetade då som VD för Islands Fiskeauktion och Kristina, som egentligen var på genomresa till ett nytt jobb, blev kvar.

Kristinas familj hemma i Bollebygd fick snart smaka fisken och sa direkt att "det här måste vi sälja hemma i gårdsbutiken". Det som började som en pall fisk blev snart fler leveranser. Via vänner och bekanta spred sig fisken vidare till andra gårdsbutiker i Dalsjöfors och Lindome, och sedan till matbutiker.

– Till slut bestämde vi oss för att flytta hem och starta upp ordentligt, säger Kristina. 2008 gick flyttlasset, och tre år senare stod lokalerna här i Bollebygd färdiga.

Namnet som binder ihop två världar

Namnet Grimsis är en kombination av två platser. Grimsås Gård där Kristina växte upp, och Island, där företaget tog sin början.

Isländsk kvalité

Det som särskiljer Grimsis från många andra leverantörer är kvaliteten och spårbarheten. Fisken fileas och fryses in direkt på Island, utan den vanligt förekommande omvägen via Asien.

– Vi säljer fryst färsk fisk. Den behåller sin struktur och smak eftersom den fileas och fryses in direkt efter fångst. Det blir korta transporter och få mellanhänder, både hållbart och högkvalitativt.

All fisk som säljs hos Grimsis är fångad med miljövänliga redskap och kommer från hållbara bestånd.

– Vi fiskar till exempel med krok, vilket gör att fisken är levande när den kommer upp. Det ger den där vita, fasta köttstrukturen, förklarar han.

Hållbarhet som grundprincip

Island är ett land som lever av sitt hav och tar hand om det därefter.

– Inom 200 sjömil runt ön får bara Island fiska, berättar Kristina. Det gör att de kan ta ansvar för sina vatten.

Men Island hade från början inte många sjömil. Då låg trålar från både Portugal, Spanien och England nära Islands kust. Men under Torskkriget på 70-talet slog de till sig milen.

– Det var nästan så de sköt på varandra, säger Kristina.

– De gjorde det.

– Va, gjorde de?

– Ja, men mest som varningsskott, menar Tryggvi.

Sedan dess fiskar man inte med bottentrål inom 12 nautiska mil runt ön, och i april har fisken till och med föräldraledigt, säger Tryggvi med ett skratt. Under april månad stoppas nämligen allt fiske för att låta fisken leka i fred.

– Vissa tror exempelvis att skreitorsk är en speciell art av torsk. Men det är den lekande torsken. Då fångas den och marknadsförs istället som någon jättebra grej.

Att driva ett livsmedelsföretag har sina utmaningar, särskilt när man konkurrerar med stora kedjor.

– I Sverige har vi egentligen tre stora matjättar. För oss som är lite mindre företag har det varit svårt att slå sig in på den marknaden. Det är väldigt toppstyrt. Där har vi stångat oss blodiga för att komma in i deras produktsystem, berättar Kristina. Trots det har Grimsis lyckats etablera sig och samarbetar idag med flera stora kedjor.

Även intyg och certifieringar är inte helt okomplicerade. De kostar lika mycket för små företag som för stora. Samtidigt menar Tryggvi att kontrollerna inte alltid är konsekventa.

– Om vi jämför vår verksamhet med hur de hanterar färsk fisk nere i fiskhamnen så är det himmel och hav däremellan. Det blir en lite sned konkurrenssituation.

Det roligaste med att driva eget menar Kristina är variationen.

– Ingen dag är den andra lik, säger hon. Ena dagen står jag i butiken och bjuder på fisk, nästa kör jag lastbil eller sköter sociala medier.

– Och så får vi umgås på arbetstid, tillägger Tryggvi med ett skratt.

Att driva ett livsmedelsföretag har sina utmaningar, särskilt när man konkurrerar med stora kedjor.

– I Sverige har vi egentligen tre stora matjättar. För oss som är lite mindre företag har det varit svårt att slå sig in på den marknaden. Det är väldigt toppstyrt. Där har vi stångat oss blodiga för att komma in i deras produktsystem, berättar Kristina. Trots det har Grimsis lyckats etablera sig och samarbetar idag med flera stora kedjor.

Även intyg och certifieringar är inte helt okomplicerade. De kostar lika mycket för små företag som för stora. Samtidigt menar Tryggvi att kontrollerna inte alltid är konsekventa.

– Om vi jämför vår verksamhet med hur de hanterar färsk fisk nere i fiskhamnen så är det himmel och hav däremellan. Det blir en lite sned konkurrenssituation.

Det roligaste med att driva eget menar Kristina är variationen.

– Ingen dag är den andra lik, säger hon. Ena dagen står jag i butiken och bjuder på fisk, nästa kör jag lastbil eller sköter sociala medier.

– Och så får vi umgås på arbetstid, tillägger Tryggvi med ett skratt.

Företagsklimatet i Bollebygd

Bollebygd har ett starkt småföretagarnätverk. Tryggvi sitter i styrelsen för Företagarna Bollebygd, där de gärna hjälper varandra och samarbetar.

– Vi försöker också köpa våra tjänster av företag i Bollebygd i den mån det går, och det tror jag väldigt många andra också gör, säger Tryggvir.

De berättar också om undergruppen Shopping i Bollebygd, där lokala butiker samarbetar kring aktiviteter som julmarknader och temadagar.

Lokal bankkontakt väger tungt

Grimsis har haft Sparbanken Sjuhärad med sig sedan starten.

– Från början är det mycket tradition, säger Kristina. Mina föräldrar hade Föreningsbanken som det hette på den tiden, så när vi startade Grimsis kändes det naturligt.

Under åren har samarbetet vuxit.

– Vi har lärt känna varandra och byggt upp ett ömsesidigt förtroende, säger Tryggvi. Det betyder mycket att banken finns här, känner oss och förstår företagsklimatet i Bollebygd. Den lokala kännedomen är alltid en fördel!

Tips till den som vill starta eget

– Se till att det finns efterfrågan på det du vill erbjuda, säger Tryggvi.

– Och ha passion för det du gör, tillägger Kristina. Det tar tid innan allt lönar sig, så du måste verkligen vilja det.

Tusen tack Tryggvi och Kristina för vi fick hälsa på!

Grimsis
Här packas torskrygg, den mest populära fisken tillsammans med lax. Om islänningar får välja ska det vara kolja!
Grimsis
All fisk packas i Bollebygd!
Grimsis
På Rinnavägen ryms både produktion, kontor och butik
Grimsis
Tryggvi och extrapersonal packar fisk