- På svenska
- In English
Årets entreprenörer finns i Vänga
När Oskar Lorentzon och Malin Jagetun tog över Vänga Kvarncafé var visionen tydlig: gästerna skulle få uppleva hela kvarnens själ, från mjöl till bröd. Nu har deras resa som företagare uppmärksammats när de tilldelats utmärkelsen Årets Entreprenör på Landsbyggaregalan 2025.
– Det här priset betyder extra mycket för oss. Tidigare har vi fått diplom för våra produkter i SM i mathantverk, men det här handlar mer om helheten i det vi gör.
Ett 175-årigt arv att förvalta
Vänga Kvarn har malt mjöl sedan 1850 och alltid haft en mjölnare på plats. När Malin och Oskar klev in som företagare ville de ta vara på arvet, men också utveckla det. De byggde upp bageriet intill kvarnen där besökare både kan fika och köpa med sig råvaror hem.
– Vi ville att mjölet skulle finnas med överallt. Kommer du hit ska du känna smaken av kvarnen, säger Oskar.
Håller fast vid kvalitén
Paret hann bara genomföra sin första sommar innan pandemin slog till. På senare tid ökade råvaru- och energipriser. Men de har hela tiden hållit fast vid sin filosofi: att arbeta med de bästa råvarorna och lokala producenter.
– Vill man jobba med ekologiska, svenska livsmedel blir kostnaden högre. Men vi tycker det är värt det. Vi vill erbjuda våra gäster det allra bästa. Margarin är som Voldemort för oss, det säger vi inte vid namn, tillägger Malin och skrattar.
Att driva företag utanför staden ser de som en fördel. Här blir man inte en i mängden utan en del av lokalsamhället. En aspekt de inte hade tänkt på när de tog över men som har blivit viktig de senaste tre åren, är krisberedskap.
– Skulle något hända kan vi faktiskt förse många människor med mat under en längre tid. Det känns också viktigt, berättar de.
Uppskattning som drivkraft
De beskriver sin största glädje som enkel: alla människor de möter.
– Gäster, kunder och våra anställda, de ger fantastisk energi. Vi brukar säga det att det är som motsatsen att jobba på någon tråkig kundtjänst att vara här. Här får vi ständigt höra hur gott och härligt det är, säger Malin.
Blicken framåt
Framtidsdrömmen handlar om att växa lagom och hållbart. De har lärt sig att man inte behöver göra allt, utan det viktigaste är att göra det dem är bäst på.
– I början ville vi göra allt som efterfrågades, men det blev för spretigt. Nu fokuserar vi på kärnverksamheten: bageri, café och produkterna. Det vi tycker är roligt blir ofta också det som blir bäst, avslutar Malin och Oskar.