– Där och då kommer vi att ställa det bästa vi har på planen, säger Janne Andersson, förbundskapten för svenska herrlandslaget i fotboll.

Janne har normalt bevakning på bortåt 70 spelare runt om i världen som kan vara aktuella för landslagsspel. När det börjar dra ihop sig koncentreras fokus extra på 30-35 stycken.
– Truppen som tas ut får bestå av 26 spelare, berättar Janne. Normalt är det 23, men med tanke på pandemin har UEFA (europeiska fotbollsförbundet) utökat antalet. Min uppfattning är att de mest aktuella är hela och friska i dagsläget, och att de spelar på i sina klubbar, vilket är bra för att hålla igång matchtempot.

Stommen i truppen består av 15-20 "stammisar" som är aktuella om de inte är skadade.
– Dem har jag bra koll på. De sista är de svåraste att ta ut, menar Janne. Lite paradoxalt, eftersom de också kan vara de som får spela minst, de andra är ju mer givna.

Två landskamper väntar

Den 29 maj åker laget till Stockholm för en vänskapsmatch mot Finland på Friends Arena. Sedan till Båstad innan sista träningsmatchen före EM.
– Då möter vi Armenien, också på Friends, den 5 juni. Jag hoppas också vi kan få några dagar "ledigt" innan vi åker till Base camp inför EM.

Base camp skulle ha varit Dublin, Irland, där Sverige också skulle ha spelat matcher. Men på grund av ändringar av spelorter av pandemiskäl blir Base camp nu istället på hemmaplan, närmare bestämt i Göteborg dit laget anländer den 8 juni. Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Sevilla och S:t Petersburg.

Tråkigare under corona

Som med allt annat den senaste tiden har förstås coronapandemin också påverkat landslaget och Jannes arbete.
– En tråkig bit är att vi inte kunnat spela inför publik på länge, säger Janne. Och vid våra samlingar har vi levt i en form av bubbla med en massa tester. Jag gillar verkligen inte den där pinnen i näsan… Normalt när vi har samlingar kan man gå ut på stan efteråt och ta en fika efter träningen, men nu har vi fått sitta inlåsta.

Ett vanligt år reser Janne väldigt mycket och träffar spelarna i deras hemmiljö, deltar i träningar och kollar matcher.
– Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb, men under pandemin har det varit svårare och jag saknar att kunna resa.

Process före placering

Åter till EM, har Janne några tydliga mål? Njaee…, likt många aktiva i dagens elitidrott – oavsett gren – svarar han så här:
– Jag är väldigt processinriktad, snarare än att sätta mål på placeringar eller specifika resultat. Det handlar om att ta en match i taget och försöka påverka allt i omgivningen för att ge så bra förutsättningar som möjligt – varje dag. Vi har inlett ett VM-kval med två vunna matcher. Och det är förstås ett mål att ta sig till VM. Nu har vi ett gruppspel i EM som väntar, och visst vill vi vidare från gruppen, det är en form av mål.

Men Janne är noga med att inte sväva iväg.
– I mars var det VM-kval, då var allt fokus på det, och då la vi EM helt åt sidan. Nu är det EM som gäller. Och sen i höst får vi ta upp VM-tråden igen. Det gäller att göra saker i rätt ordning, och det konkreta är alltid nästa match.

Tufft motstånd

Spanien står alltså för premiärmotståndet. En på förhand tuff match mot ett världslag, som mycket väl kan stå som slutsegrare i EM.

– De har otroligt många bra spelare, jag brukar säga att Spanien kan nog ställa upp 5-6 lag som alla är lika bra! Så dom får ses som favoriter. Slovakien och Polen kan vi absolut slå om vi har dagen, men det kan gå åt andra hållet också. Nu håller våra scouter och analytiker på som bäst med att vända ut och in på våra kommande motståndare, och syna dem i sömmarna för att vi ska vara så väl förberedda som möjligt.

Zlatan och "Granen"

Mycket har sagts och skrivits om Zlatan Ibrahimovićs comeback i landslaget. Och vem vet – kanske han kan bli den joker som Sverige behöver för att kunna gå riktigt långt? Om han blir uttagen, vill säga…
– När Zlatan öppnade upp för spel i landslaget igen var det självklart för mig att prata med honom, säger Janne. Vi städade undan det som varit och hittade en väg framåt. Jag gillar inte att vara långsint och älta saker, och är väldigt prestigelös i mitt sätt, så för mig var det inga problem. Han är ett verkligt helproffs och tillförde mycket i de två matcher han har hunnit spela. Och han är absolut aktuell för EM.

En annan spelare det spekuleras mycket kring, och där det finns många åsikter, är Andreas Granqvist. Med en längre skadeperiod har det inte blivit så mycket spel det senaste året. Ändå finns han med i Jannes bruttolista, och var uttagen, men spelade inte i de senaste matcherna.
– Andreas har en unik förmåga att göra andra i sin omgivning bra, så jag hoppas han kan vara spelbar till EM. Det är en stor trygghet att ha med spelare som bevisat vad dom kan tidigare. Men jag kommer inte att ta ut någon av nostalgiskäl, ska han med måste han vara hel och spelbar. Och de som säger att han skulle vara för gammal är ute och cyklar – Zlatan är fyra är äldre!

Tydlig med vad han vill

Janne Andersson brukar anses vara rak och tydlig i sitt ledarskap, att veta vad han vill.
– Jag har vissa ledstjärnor som jag håller hårt på i mitt ledarskap. Mycket är sunt förnuft och handlar om hur vi beter oss med och mot varandra, både på och utanför plan. I grunden handlar det om att visa respekt, förstå sin roll och att vara schysst. Det är också viktigt att alla bidrar för att göra andra bra, att ge energi istället för att ta, vara prestigelös och inte pinka revir!

Samtidigt får det inte bara vara "myspys", fotboll på landslagsnivå handlar om att vinna matcher.
– Min uppgift är att peka ut riktningen, säger Janne. Att veta vad vi ska göra nu, för att komma vidare. Och har man inte svar på en gång, får man ta reda på det och återkomma.

Feedback är därför något av kärnan i Jannes ledarskap.
– Jag tycker det är väldigt dåligt ledarskap när till exempel medarbetare, eller lagmedlemmar, känner att de inte får svar. Tyvärr hör jag det ganska ofta från andra håll, utanför fotbollen, att det är vanligt att inte få svar eller feedback. Kanske är idrotten lite bättre på det här än många andra verksamheter, just för att idrotten är så direkt och konkret? Självklart gäller det även att kunna lämna negativa besked, även om det känns tufft. Till exempel att berätta för något att hen inte är aktuell för spel.

Efter EM kommer VM

Landslaget har som sagt inlett VM-kvalet alldeles lysande. Två raka vunna matcher, mot Kosovo och Georgien i mars, ger lugn och ro inför fortsättningen i höst. Och då minsann väntar en favorit i repris från EM, nämligen Spanien, den 2 september.

– Det känns jätteskönt att vi börjat kvalet så övertygande, men nu vill jag lägga det åt sidan för att fokusera helt på EM, säger Janne.

VM, ja. Som bekant hålls det i Qatar 2022. Ett mycket omdiskuterat val av värdland, av flera orsaker. Rent sportsligt har mycket handlat om värmen. I vanliga fall spelas VM under sommarmånaderna, men då är det ruggigt varmt i Qatar, så spelarnas hälsa skulle kunna äventyras. Därför kommer VM istället att spelas under november-december.

En annan aspekt handlar om mänskliga rättigheter. Det har riktats massiv kritik mot hur landet behandlar sina gästarbetare som bland annat bygger arenorna där VM ska hållas.

– Jag tycker landet har en dålig samhällsstruktur, och att det inte är ett bra ställe för ett VM, menar Janne. Men beslutet fattades för mer än 10 år sedan, och nu räknar jag med att det ändå blir av. Svenska fotbollförbundet har markerat på olika sätt hur man ser på mänskliga rättigheter, det tycker jag är bra. Dock tycker jag vi ska spela, jag tror inte på bojkott, utan att man kan påverka på andra sätt.

Super League

Knappt någon kan ha undgått nyheten. Oavsett om man är intresserad av fotboll, eller inte ett dugg. Super League! För ett par veckor sedan slog det ned som en bomb i fotbollsvärlden att några av de största, och rikaste, klubbarna i England, Spanien och Italien skulle bilda en sluten liga, Super League.

Kritiken lät inte vänta på sig, och den blev massiv. Så kraftig att det bara tog några dagar innan den ena efter den andra storklubben hoppade av. Och allt föll platt till marken efter mindre än en vecka.

– Jag tycker det var en sund reaktion, säger Janne. Det skulle vara väldigt olyckligt om vi får slutna ligor bara drivna av ekonomiska intressen. I min värld förtar det hela idrottens själ och idé. Hela grejen är ju att tävla och att kunna gå både upp och ned i seriesystemen. Förhoppningsvis läggs det ned helt, även om ligans initiativtagare, Florentino Pérez som också är ordförande i spanska storklubben Real Madrid, sagt att projektet är tillfälligt lagt på is. Risken finns förstås att det poppar upp igen.

Fortsätter gärna

Janne Andersson har kontrakt med Svenska fotbollförbundet att fortsätta som förbundskapten till 2024. Förra året förlängde han med två år.
– Jag trivs så otroligt bra, och har hittat ett förhållningsätt som gör att det här verkligen är världen bästa jobb, säger han. Efter 2024 får vi se… Skulle jag få frågan är jag nog beredd att förlänga ytterligare. Men det kan ju också gå åt andra hållet, man är aldrig säker i den här världen.

Oavsett vad stannar han i alla fall inom fotbollen, det är ett som är säkert.
– Om det inte blir en fortsättning med landslaget kan jag tänka mig både klubblag eller leda ett annat landslag. Risken då är väl att jag kanske kan "tvingas" möta Sverige…