Hoppa till huvudinnehåll

Vi brinner för företagande – på alla nivåer

Borås - Sandwalls Plats

Uppfinningsrikedomen och affärsmannaskapet finns nedärvt i entreprenörsmyllan. Det som förr var knallar och textil är idag e-handel och hela världen som marknadsplats. Att stötta bygdens entreprenörer är lika självklart som det alltid varit för Sparbanken Sjuhärad.

Företagen i Sjuhärad är centrala när det gäller utvecklingen av vår bygd. Med framgångsrika bolag följer arbetstillfällen, kompetenshöjning och framtidstro. Här fyller också Sparbanken Sjuhärad en viktig funktion. Som partner till det lokala näringslivet är vår uppgift att skapa optimala förutsättningar för den som driver en verksamhet. Att värdera möjligheterna och hitta lösningar som fungerar i längden. Det ställer vissa krav på oss som verksamhet. Det mest grundläggande är kunskap, vilket vi samlat på oss mängder av genom åren som vi verkat här. Det andra är stabilitet, för att kunna ha muskler nog att stötta företagen som behöver finansiering. En annan sak är rätt produkter, för att vara säkra på att vi kan erbjuda det kunderna behöver. Allt det här finns på plats, vilket utgör grunden för att vi ska kunna vara den affärspartner som entreprenörerna förtjänar. Men vi kan också göra mer. Som att säkerställa återväxten när det handlar om affärsidéer och företagare.

 

Vi tror på att göra skillnad på alla nivåer, att bidra där vi kan. Därför stöttar vi företagande på massor av olika sätt i vår bygd. På gymnasiet samarbetar vi med Ung Företagsamhet för att ge ungdomar möjlighet att testa sina entreprenöriella vingar. På högskolan kan man som student utvecklas ytterligare genom vår partner Drivhuset. I nästa fas kan våra vänner på Borås INK ta företaget till nya nivåer genom kloka råd. Den som lite senare i livet kommer på en lysande idé guidas säkert in i företagandets ibland snåriga värld av Företagsstart Sjuhärad. Däremellan finns mängder av andra initiativ som gynnar näringslivet som får stöd av banken eller vår ägarstiftelse.

Personal
Fredrik Engström, kontorschef för Företagsmarknad i Borås.

- Sparbanken Sjuhärad utmärker sig som sparbank i en nationell jämförelse. Dels för att Sjuhärad i sig är en väldigt affärsintensiv plats. Men också för att vi både förr och nu har en stor marknadsandel på företagssidan för att vara en sparbank. För oss är det ingen konstigt. Vår kompetens har utvecklats i takt med att företagen här fått mer komplexa behov. Det kanske är oväntat för en del, men vi har exempelvis lokala specialister för valutahandel och internationella betalningar, säger Fredrik Engström – kontorschef för Företagsmarknad i Borås där ett 30-tal medarbetare utgör grunden för bankens företagskompetens. Han konstaterar att det både finns utmaningar och möjligheter för näringslivet framöver.

 

- Det har inte varit lätt att driva företag de senaste åren. Först en världsomspännande pandemi att hantera som påverkade både handelsmönster och konsumtion i grunden. När vi sedan trodde att allt skulle återgå till det normala briserade ett krig i Europa, som satte världsekonomin ur spel och förde oss närmare en förestående lågkonjunktur. Men är det något som företagen i Sjuhärad visat på senare tid så är det förmågan att hantera motgångar. Med imponerande anpassningsförmåga ställde många företag om snabbt och kunde med framgång möta förändringar på marknaden. Den kollektiva förmågan utmärker Sjuhärad och jag är övertygad om att den kommer till nytta än en gång.